Mini-symposium 15 september 2016

               Provincie                             logo contactgroep groen               bij2

 


“To bee or not to bee…”

(De Brabantse Bermen voor Bijen)


Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor het leefgebied van de bijen. De ontwikkeling van landbouw, infrastructuur en de verstedelijking hebben er toegeleid dat de leefgebieden van bijen fors zijn afgenomen.

De bijen zijn op onze aarde één van de belangrijkste insecten voor mensen, zij zorgen voor ons voedsel en zijn een factor van belang voor de wereldwijde economie.
Daarom vraagt de Provincie Noord-Brabant uw aandacht voor het leefgebied van de bijen binnen haar provincie. Om deze te herstellen zijn de Brabantse gemeenten ontzettend belangrijk.

 

Wegbermen vormen in potentie een unieke kans om het leefgebied voor bestuivende insecten in Brabant te verbeteren. Door hun lijnvormige structuren vormen de bermen een ‘Ecologische mini-structuur’ die natuur- en andere groene gebieden met elkaar kunnen verbinden. De uitdaging om de achteruitgang van de bijen een halt toe te roepen, is een actueel onderwerp op de agenda’s van diverse organisaties en overheden.

 

Bij rechts

De Provincie en de Contactgroep Groen Noord-Brabant organiseren gezamenlijk een minisymposium (kosteloos) voor u. Deskundigen van de Vlinderstichting, Ecologica en gemeenten, laten u zien met welke aanpak een oase voor bijen en vlinders ontstaat.

Op het eind van de dag heeft u antwoord op de volgende vragen.
* Waarom zijn gemeentelijke bermen zo belangrijk voor bijen?

* Hoe ziet bijvriendelijke inrichting en beheer van bermen er uit?

* Wat zijn enkele praktische punten waar je tegenaan kunt lopen?

* Waar kan je informatie vinden en wie kan je daarbij helpen?

* Kost het veel extra tijd en Is het duurder dan het huidige beheer?

 

In oktober zullen wij alle wethouders van de Brabantse gemeenten benaderen om aan het eind van het jaar op bestuurlijk niveau bijeen te komen.
Wij willen dan een Bee-deal afsluiten, waarin staat dat iedere gemeente in Brabant iets doet voor de bijen.

 

Wij nodigen u van harte uit voor deze dag. We zouden het fijn vinden als per gemeente zowel iemand vanuit het werkgebied van groen- en natuurbeheer als vanuit het werkgebied wegbeheer aanwezig zou willen zijn.

 

Het definitieve programma volgt nog.

 

Waar:  

Wanneer:  

Kosten:      

Meer informatie?:

Provinciehuis,   Brabantlaan 1 te ’s-Hertogenbosch

Donderdag   15 september van 9.00 tot 17.00

Kosteloos   (U dient zicht wel digitaal op te geven)

E-mail Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

bij foto

 

Warning: Parameter 2 to modChrome_artnostyle() expected to be a reference, value given in /mnt/web105/a2/62/54103562/htdocs/joomla_01/templates/cgg/html/modules.php on line 36 Warning: Parameter 3 to modChrome_artnostyle() expected to be a reference, value given in /mnt/web105/a2/62/54103562/htdocs/joomla_01/templates/cgg/html/modules.php on line 36